ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

26 Eylül 2008 Cuma

TÜM SİSTEMLERİMİZİ BİRBİRİ İLE BAĞLAYAN DOLAŞIM SİSTEMİMİZ




Tekrar merhabalar,

Bir önceki yazımda, bedenimizin, mükemmel bir sistemler bütünü olduğunu söylemiştim.

Bu sistemlerin bir ortak yanları, daha doğrusu bu sistemlerin birbirleri ile bağlantısını sağlayan ise dolaşım sistemimizdir.
Tüm hücrelerimizin beslenmeleri ve atıklarının temizlenmek üzere taşınması işini bu dolaşım sistemimiz yapmaktadır.

Buradan da anlıyoruz ki, düzgün bir dolaşım sistemi tüm hücrelerimizin beslenmesi ve atıklardan kurtulması açısından çok önemlidir.

Kanın içinde dolaştığı damarlarımızın sağlığı da bu dolaşımın düzgün çalışması açısından çok önemlidir.
Şimdi sizlere burada uzun uzun biyoloji dersi vermeyeceğim. Ancak günlük yaşamımız içinde bu sistemimizi nasıl sekteye uğratıyoruz, bunu örneklerle anlatmaya çalışacağım ve bundan nasıl kurtulabiliriz konusunda bir kaç örnek vereceğim.

Öncelikle hep üzerinde ısrarla durduğum hareketsizliğin zararlarına burada da değinmek istiyorum.
Kalbimiz kanı damarlarımıza pompalıyor. Yer çekiminin etkisini de hesaba katarsak, damarlarımızdaki kanın aşağıya doğru gitmesi pek zor değil. Peki, damarlarımızdaki kan aşağıdan yukarıya, yani ayaklarımızdan kalbimize doğru nasıl çıkıyor?

İşte sorun burada. Damarlarımız daralıp gevşeyerek kanın içeriden rahatça geçmesini ve organlara dağılmalarını sağlıyor.
Ancak hareketsiz yaşam, damarlarımızın bu kasılma ve gevşeme niteliği üzerinde çok zararlı etki yapıyor. Yavaşlayan kan dolaşımında kan, damarlar içinde pıhtılaşma eğilimi gösterir.
Bunun en çarpıcı örneği, çok uzun uçak yolculuklarında görülen, halk arasında da pıhtı atması olarak nitelenen, hareketsizlikten dolayı damarlar içinde oluşan pıhtiların kalp veya beyine giderek zarar vermesidir.

Dediğim gibi burada tıbbi bilgileri çok fazla ayrıntılandırmayacağım. Arzu edenler, bu konuda daha geniş araştırma yapabilirler.
Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, işiniz sürekli oturmanızı veya sabit şekilde ayakta durmanızı gerektiriyorsa da, mutlaka bir saat ara ile bedeninizi germe hareketleri yapmalısınız.

Yapacağınız bu basit hareketlerle kan dolaşımınızı sağlıklı bir şeklde sürmesine yardımcı olursunuz.

Bir kaç basit hareketi aşağıda göreceksiniz.

1. HAREKET

Sandalyenizde, sırtınızı dayamadan, dizleriniz doksan derecelik bir açı yapacak şekilde oturun.
Elleriniz dizlerinizin üzerinde olsun. Hafifçe dizlerinize bastırın, bu arada topuklarınızı kaldırın. bir kaç saniye bu durumda kalın ve başa dönün. Daha sonra gene dizlerinize bastırın bu sefer aynı anda, ayak parmaklarınızı kaldırın ( topuklarınız yerde) gene bir kaç saniye durun ve başa dönün.

2. HAREKET

gene aynı şekilde oturun. Bu sefer bacaklarınız biraz daha açık olsun. Çok yavaş bir şekilde başınızdan başlayarak omurganızı yuvarlayarak öne doğru eğilin. En son noktada ellerinizle yere tutunun. Bu durumda çenenizi kaldırmaya çalışn. Bir kaç saniye bekledikten sonra başa dönün. Gene yavaşça ve omurganızı yuvarlayarak...

Bir sonraki yazımda bu hareketleri sürdüreceğim.
Şimdilik hepiniz sağlıcakla kalın...



Hiç yorum yok: