ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

23 Ekim 2008 Perşembe

OTURARAK ÇALIŞANLAR İÇİN BASİT EGZERSİZLER -1-






Önceki yazıma gelen maillerinizden gördüm ki bu sorun hakkında destek isteyenlerin sayısı epeyce çok.
Bedenimizi yanlış kullanmaya bağlı sırt, bel, boyun ağrıları hem iş kaybına neden olmakta hem, mutsuzluk getirmekte hem de, bu mutsuzluk salgın gibi çevremizdekileri de etkilemekte...

Bu durum kader değil.
Daha önce de belirttiğim gibi bu tarz ağrılarda öncelikle bir uzman doktorla görüşmek en doğrusudur. Çünkü bazen çok basit gibi görünen ağrılar, farklı bir rahatsızlığın sinyali olabilir.

Eğer doktorunuzla görüşüp, herhangi bir rahatsızlık olmadığı ortaya çıktıysa, yapacağınız bir kaç basit hareket çalışma ortamınızda bir kaç küçük düzenleme ile bu ağrılardan ve dolayısıyla ağrının getirdiği mutsuzluktan kurtulabilirsiniz.


Öncelikle eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız şunu hiç aklınızdan çıkartmayın ki sürekli oturarak yerçekimine karşı duruyorsunuz.

Yerçekimine karşı durmak için kaslarınız kendiliğinden kasılıyor ve zorlanıyor.
Yerçekimine karşı sağlıklı bir şekilde durabilmek için mutlaka kaslarımızın işlerliğini, korumak zorundayız. Kaslarımızın işlerlikleri, esneme ve kasılmadır. Kaslar sadece durmak için yaratılmamıştır. Uzun süreli sabit duruşlar kasların bu temel niteliklerini giderek yok eder.

En önemlisi masanızın, bilgisayarınızın, oturduğunuz koltuğun ergonomik /doğal vücut yapısına uygun/ olması gerekir.
Bunu için,
1) masa, koltuk yüksekliğinizi, dirseklerinizi 90 derecelik açı yapacak yüksekliğe ayarlamalısınız.

2) masa, koltuk mesafenizi, kollarınızı masanızın üzerine uzattığınızda, dirsekleriniz bedeninizin tam yanında olacak şekilde ayarlamalısınız. Unutmayın ki kollarınızın da belli bir ağırlığı var. Bu mesafeyi eğer tam olarak ayarlamazsanız, kollarınızın ağırlığı, zaman geçtikçe omurganıza bir kaç misli olarak yüklenecektir.
3) oturduğunuz koltuk, bedeninizin bacaklarınızla tam 90 dercelik açı yapacak şekilde dik arkalıklı olması ve bel ve boyun boşluklarını doldurması çok önemlidir.

Yukarıdaki düzenlemeleri yaptıktan sonraÇalışmalarınız sırasında yarım saatte bir de aşağıda vereceğim hareketleri yaparsanız hem ağrılarınız en aza iner hem de, çalışmalarınıza yepyeni bir enerji ile devam edebilirsiniz.

1) koltuğunuzu masanızdan biraz uzaklaştırın. Dizlerinize tutunun ve başınızdan başlayarak tüm bedeninizi yavaş yavaş öne eğin. Bunu yaparken sanki her bir omur arasının atrı bir eklem olduğunu düşünün ve her birinin tek tek, sırayla
eğin. Bir kaç saniye bekledikten sonra, gene aynı şekilde düzelin.

2) Koltuğunuzun biraz önüne doğru oturun. Koltuğunuzun arkası ile sırtınız arasında boşluk kalsın. Parmaklarınızı birbirine kenetleyerek avuçlarınız karşıya bakacak şekilde kollarınızı çevirin. Bu durumdayken sırtınızı olabildiği kadar kamburlaştırın. Belinizin koltuğunuzun arkasına değeceğini düşünün. Başınız serbest bir şekilde aşağıda olmalı. Sanki birisi sizi belinizden geriye, bir başkası da ellerinizden öne çekiyor gibi...
Bir süre bekleyin ve yavaşça düzelin.

3) Şimdi ellerinizi koltuğunuzun yanına, tam kalça hizasına koyun. Sırtınız dik. Bu sefer arkaya doğru eğilmeye çalışın. Asla zorlamayın, bedeninizi itmeyin. Beliniz çukurlaşacak, göğsünüz, öne doğru şişecek ve başınız da yumuşak bir şekilde geriye doğru gidecek ( özellikle burada baş hareketi çok önemli. bunu yaparken başınızı geriye götürmeyi değil, çenenizle yukarıdaki bir yeri gösteriyor gibi yapın) birkaç saniye bekledikten sonra düzelin.

4) Şimdi ellerinizi gene birleştirin ve kollarınızı öne doğru uzatın. Sanki karşıdaki uzak bir noktaya dokunmak ister gibi. Sonra yavaşça aynı şekilde bu sefer yukarıya kaldırın. Bir kaç saniye daha böyle durduktan sonra yavaşça düzelin.

Şimdi artık yepyeni bir enerji ile çalışmanıza dönebilirsiniz...

Bir sonraki yazımda birkaç egzersiz daha yazacağım...

Şimdilik sağlıcakla kalın...


Hiç yorum yok: