ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

29 Mart 2012 Perşembe

DOĞAL ESNEKLİK




Bedenlerini doğru kullanmayı onlara kimse öğretmedi.
Onlar zaten biliyorlar.

"Ama onlar hayvan. İçgüdüleriyle yaşıyorlar" demeden önce, lütfen düşünün; Aynı iç güdüler biz insanlarda yok mu?

Var... Evet var. 

Yeni dünyaya gelmiş bir bebek, bir yere tutunarak rahatlıkla kendi ağırlığını taşıyabilir.
İç güdülerimize bir kaç örnek daha vereyim; Her çocuk yerden bir şey alması gerektiğinde mutlaka çömelerek alır. Hepimiz çocukken böyle yapıyorduk. İçgüdüsel olarak omurgamızı korumak için.


Peki ne değişti de şimdi çömelmek yerine olur olmadık şekilde eğiliyoruz ve çoğunlukla da omurgamızı ve çevresindeki kaslarımızı zedeliyoruz?

 Benzer örnekleri çoğaltmak mümkün...


İçgüdülerimiz, sessiz sakin bir şekilde bize yanlışlarımızı söylüyor aslında. Nasıl mı? Ağrılarla, kasılmalarla ve yanlış bir pozisyonda uzun süre kaldığımızda hemen ardından gerinme isteğiyle...

 

Bir egzersiz programına başlamadan önce lütfen samimiyetle kendinize sorun, neden böyle bir şeye başlıyorum? diye...
Ben, belli bir sürelik başlangıçlardan yana değilim. Örn: Diet... Veya Egzersiz gibi.
Böylesi süre sınırlı düzenlemeler başlar ve bir gün biter.

Benim önerim, kalıcı bir değişimdir.
Elbette istiyorsanız spor yapmaya, bedeninizdeki kaslarınızı özel olarak geliştirme çalışmasına başlayabilirsiniz. Buna bir engel yok. 

Benim anlatmak istediğim, bu güne kadar bedenimizi yanlış kullanarak veya bazı özelliklerini hiç kullanmayarak  yaptığımız eziyete bir son vermek. Böylece de daha zinde ve sağlıklı bir alt yapı oluşturmak. Bu alt yapı sağlam olduktan sonra üzerine her türlü çalışmayı ekleyebilirsiniz.


Ama 30 ya da 40 yıldır sadece günlük otomatik hareketler dışında bir şey yapmamış bir bedenin, aniden günde 40 mekik yapmaya başlaması hiç bir sonuç vermeyecektir. Muhtemel sakatlıklar da cabası...

 

Bedeninizde bu sağlam alt yapıyı oluşturmak için, çok zaman ve para harcamanız gerekmiyor.
Samimi bir istek yeterli.
Size basit bir kaç örnek vermek istiyorum.


Bu örnek, omurgasında veya eklemlerinde, kaslarında bir sorunu olmayanlar için geçerlidir.


Sabah ilk uyandığınızda, kaslarınızda yatak sertliği denilen bir durum vardır. O yüzden içgüdüsel olarak gerinme isteği duyarız.
Bunu içinizden geldiği gibi ( abartmadan yapın) Yanlış veya fazla ileri gittiğinizde, duyacağınız ağrı size "yeter" diyecektir.
Sonra yatağınızın kenarına oturun. Ellerinizle dizlerinizi tutarak, yavaşça kendinizi aşağıya doğru bırakın. Bu arada, ellerinizle dizlerinize dayanmayı bırakmayın.
Bir kaç dakika o durumda kalın.
Bu omurganızı ve çevresindeki kasları gevşetecektir.
Sonra, gene dizlerinize tutunarak yavaşça doğrulun
Bu sefer de gene dizlerinizi kendinize çeker gibi, belinizi, yavaşça geriye doğru esnetin.
Her sabah yapacağınız bu germe hareketi, omurganızın gün içindeki duruşları için bir başlangıç oluşturacaktır.


 
Bu kısa ama çok etkili hareketi gün içerisinde de sık sık tekrarlamanızda fayda var. Çünkü ister oturduğunuz yerde çalışıyor olun, ister bedeninizle , sonuçta omurganız ve çevresindeki kaslar çok fazla yük taşımaktan yorgun düşeceklerdir.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tuvana Hanım Yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. İnanın çok da yararlanıyorum. Ancak sizden bir ricam var, mümkünse, hareket ile ilgili görüntülü yazılarınızı bir araya toplayabilir misiniz? Bu okuyucular için kolaylık sağlayacaktır. Çok teşekkürler.

tuvana dedi ki...

Güzel sözleriniz için teşekkürler... Hareketlerle ilgili yazılarımı belki de özellikle bir araya toplamıyorumdur :) Ne dersiniz? Kolaya alışmak beynimizi uyuşturuyor. Oysa bir noktaya ulaşmak için göstereceğimiz emek ve harcadığımız zaman, bize kalıcı bilgi olarak dönecektir. Umarım anlatabilmişimdir. Sevgiler...