ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

21 Mart 2012 Çarşamba

FAZLA KİLOLARIMIZDAN NEDEN KURTULAMIYORUZ?




Bahar geldi...
Geçen yazdan bu güne kilonuzda bir fark var mı?
Sadece bir veya iki kilo kadar diyorsanız bu çok fazla sorun değil. Çünkü bünyemiz, kışı rahat geçirmek, soğuktan korumak için bir miktar fazladan yağ depolar. Doğal yoldan bu yağa ihtiyaç kalmadığında bunlar kendiliklerinden giderler.
Ama her yaz başı, düzenli olarak bir kilo, bir kilo üstüne geliyorsa bu tehlike işaretidir.
Her yıl bir kilo alsak, belki göze görünmez bile ama 10 yıl sonra tam on kilo fazlamız olacak demektir.

Bu ve benzeri sözleri milyonlarca kez duyduğunuzdan eminim.
Bir şeyden daha çok eminim, kilolu olduğunu düşünenleriniz, belki de bir kitap yazabilecek kadar diet ve egzersiz programlarından haberdarsınız, itiraf edin :)
Peki, neden bir türlü olamıyor, olduramıyorsunuz, hiç düşündünüz mü?
Gene eminim çok düşündünüz. Bir yığın kitap, dergi, tv. programı, cd. ler izlediniz, okudunuz... Peki, sonuç?

Bu blogumda özellikle düşünsel esneklik üzerinde önemle durmamdaki neden bir kez daha karşımıza çıkıyor burada.

Sorunlarınızı ( sadece kilo değil, kendinizle ilgili pek çok sorunu), onları oluşturan düşünce, davranış kalıplarınızla yok edemezsiniz... 

Ortada bir yanlışlık var ki, bunca gayretinize rağmen değişen bir şey olmuyor...
İşte bu yanlışlığı ortaya koymak istiyorum.
Farklı bir düşünce ve buna bağlı davranışla, pek çok kişisel sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Burada kilolardan söz ettiğimize göre, örneklerimi de bu konuda vereceğim



1) Kendinizi tanımalı ve /ancak ondan sonra/ güvenmelisiniz. Öyle ya, tanımadığınız bir şey(!)e nasıl güvenebilirsiniz ki? 
Yağ hücreleri belli bir yaşa kadar çoğalır. Yaklaşık 6- 7 yaşlarımıza kadar. Bu yaşa kadar oluşan obezite, çok fazla olan yağ hücrelerinin genişlemesiyle oluşacağından daha kalıcı bir kilo sorunu yaratır. O yaşlara kadar, normal değerlerde çoğalan yağ hücreleri, daha sonraki yaşlarda, çeşitli nedenlerle büyürse, geri dönüşü daha kolay olabilir. Demek oluyor ki, çocuklarımızın beslenmesine, ileriye dönük olarak çok dikkat etmeliyiz.







2) Yağ hücrelerine, özellikle bel, karın bölgesinde çok ihtiyaç vardır. O yağ tabakası iç organlarımız için bir koruyucu tabaka oluşturur. Göbekli olduğunu düşünenler; Sakın ola ki, "oh! benim koruma kalkanım mükemmel" gibi bir teselliye kapılmayın :)




3) Şundan emin olun, bedenimiz, ritim, denge, esneklik temelinde yapılanmıştır. Kendisine ait olmayan, kendisine zarar veren her şeyden kurtulmaya çalışır. Bunun için mücadele eder. Kilolardan kurtulmak için en büyük yardımcımız, bedenimizin bu mücadelesidir. Bir örnek vereyim: elinize bir kiloluk bir poşet alın ve gün boyu bunu taşıyın. Bir süre sonra o size on kilo gibi gelmeye başlayacak ve elinizden bırakmak isteyeceksiniz. 
İşte bedeniniz de her bir fazla kilonuz için aynını düşünüyor, onlardan kurtulmak istiyor. Size bazı sinyaller gönderiyor. En basitinden hazımsızlık, çeşitli iç hastalıklar, hormon bozuklukları gibi. Ama siz bu arada diet programları peşinde koşmaktan bu sinyalleri alamıyorsunuz bir türlü. Kolunuz ağrıdı diye o poşeti bırakıyorsunuz da, neden zavallı bedeninize, pek çok organınıza zarar veren kilolarınızı bir türlü bırakmıyorsunuz?





4) Buraya kadar okuduklarınız olasılıkla size farklı geldi ve kendi kendinize " evet, işte bu" dediniz. Aman lütfen acele etmeyin. Farklı olan her şey kolayca uygulanabilir değildir. Bu tip farklı görüşleri mutlaka zihninizin mahkemesine gönderin. Ölçün, tartın, düşünün...
Size yazmanızı öneriyorum. Zihnimiz o kadar çabuk ve durmaksızın çalışır ki, onun hızına yetişmek mümkün değildir. Bu hızı yavaşlatmanın en kolay yolu yazmaktır. Bir not defteri alın ve kilolarınızla ilgili tüm bilgilerinizi, deneyimlerinizi oraya yazın. Arada sırada bir göz atın. Eğer değiştirmek istedikleriniz olursa, (altındaki görünecek şekilde) üzerini çizerek düzeltin.

5) Biliyorum, bazılarınız sabırsızlandı. "Eeee! hadi ama, yaz şuraya şunu ye, bunu, ye, hopla, zıpla, 2 günde on kilo ver" demek geliyor içinizden. Ama elbette demeyeceğim. Çünkü gene bazılarınız benzer önermeleri zaten zamanında denediniz ve sonuç ortada değil mi? O zaman sabır ve sadece mevsimsel, güzellik, moda uğruna değil, kendinizi, bedeninizi korumak ve zinde bir yaşam için yeni bir bakış açısı edinmek zorundayız.

Bir sonraki yazımda konuyu sürdüreceğim...
Şimdilik sevgiyle sağlıcakla...

 





Hiç yorum yok: