ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

23 Mart 2012 Cuma

FAZLA KİLOLARDAN KURTULMAK İÇİN...




Umarım böylesi küçük(!) hayalleriniz yoktur...


Önceki yazılarımda da söz ettiğim gibi, bedenimizde depolanan yağlar, ancak, metebolize olarak, yani, kaslarımızın hareketi için gerekli enerjiyi üretmek için yakılarak erirler.
Tüm kaslarımızın belli bir hareket kapasitesi vardır. Fakat, günlük yaşamı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen aletler, yöntemler nedeniyle, bazı kaslarımızı kullanmaz olduk.
Kullanılmayan kaslarda atrofi ( küçülme, güçten düşme) gelişir. Bu nedenle hareket etmek derken sadece haftanın belli günleri, belli saat aralıklarında yapılan egzersizler, hiç işe yaramaz diyemem elbette ama yeterli değildir. Hele ki bu çalışmalara, kaslarda belli bir atrofi oluştuktan sonra başlandı ise ciddi sakatlanmalara bile neden olabilir.






Birlikte çalıştığım çoğu ev hanımı: " bütün gün hiç oturmuyorum ki, çamaşır, temizlik, ütü, çocuklar derken akşam oluyor" diyor. Ama tüm bu süreçte yaptıkları hareketleri videoya alıp sonradan bir izleseler, sürekli olarak bedenlerinin tek tarafını kullandıklarını, bazı kasların ise neredeyse hiç kullanmadıklarını görürler.

Benim önerim ise, ev işlerini dahi bilinçli bir şekilde yaparak bir egzersize dönüştürmek.
Böylece hem işleriniz bitecek hem, bedeninizi dengeli bir şekilde kullanarak, kaslarınızın tümünü kullanabileceksiniz ve daha çok kalori harcayacaksınız. 


Bunu yaparken başlangıçta hızınız biraz düşecek. Ama tüm dikkatinizi yaptığınız işe yöneltmek zorunda kalacağınız için zihniniz de, deyim yerindeyse nefes alacak. (Bir tür meditasyon)
Çünkü iş yaparken neredeyse otomatik hale gelen hareketlerimiz için düşünmemize gerek yoktur. Bu nedenle örneğin, yerleri silerken, içinizden bambaşka şeyler düşünebilirsiniz, belki birisiyle hayali bir tartışma yaşarsınız vb. 
Gün sonundaki yorgunluğunuzun en büyük nedeni, aslında bedeninizin yorulmasından çok bu zihinsel düşüncelerinizdir.




Size ilk önerim, basit işlerden başlayara, her zaman kullandığınız eliniz yerine diğer elinizi kullanmanızdır. Bunu yaparken, alışık olmadığınız için tüm dikkatinizi yaptığınız işe vermek zorundasınız. Bedeninizin her zaman kullandığınız tarafı değil, diğer tarafı, yani şimdiye kadar neredeyse uykuda olan tarafı çalışacaktır.









İkinci bir önerim, ( eğer dizlerinizde, kalça ekleminizde veya omurganızda bir sorun varsa lütfen önce hekiminize danışın) iş yaparken, eğilmek yerine çömelmek.
Bununla hem omurganızı korumuş olacak hem de bacak kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız.
Arada bir her iki dizinizle birlikte çömelmektir. Alaturka tuvalete oturur gibi. Dikkat ederseniz, bedeniyle çalışan çiftçiler, tamirciler vb. dinlenmek için bu pozisyonu seçerler. Bu duruşta omurga esner ve üzerine binen yük azalır. Evinizde en azından günde bir kaç kez, bir kaç dakika bu duruşu denemenizi öneririm.
Dikkat edilecek husus: çömelirken önce öne doğru eğilin ve dizlerinizi tutun.
Sonra, dizlerinizi bükerek mümkün olduğu kadar göğsünüzü üst bacaklarınıza doğru eğin. Böylece çömelin.
Kalkarken ise gene önce dizlerinizi tutun ve oradan destek alarak kalkın.






Gündelik hareketleri, egzersize dönüştürmekle ilgili yazılarımı sürdüreceğim.
Sağlıkla, sevgiyle...

 

2 yorum:

tuvana dedi ki...

Neslihan Hanım, güzel görüşlerinize çok teşekkürler. Durumunuz bir hekime ihtiyaç duyduğunuzu gösteriyor. Önceden pek çok hekime gittiğinizi söylüyorsunuz ama anladığım kadarıyla net bir teşhis konulamamış. Lütfen hekiminizle konuşurken bana yazdıklarınızın tümünü anlatın. Çünkü bizler için küçücük olan her detay, hekimler için ciddi bir veri oluşturur.
Bana test sonuçlarınızı göndermenize gerek yok. Ben hekim değilim. O nedenle tüm yazılarımda mutlaka önce hekiminize baş vurun diye hatırlatıyorum. Sevgiler, sağlıklar...

Adsız dedi ki...

Çok güzel bilgilendiriyorsunuz. Sizden çok şey öğreniyorum. Teşekür ederim.