ESNEK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ İLE BEDENİNİZDEKİ GERİLİMLER AZALIR, KASLARINIZ, EKLEMLERİNİZ, OMURGANIZDAKİ AĞRILAR DA ORTADAN KALKAR

15 Temmuz 2012 Pazar

Sırt ağrılarının zihinsel nedenleri




Sırt ağrılarının pek çok nedeni var.
En sık görülen nedenlerden birisi de "hadi" ve " daha" larla ortaya çıkanlar.
Şimdi bu da ne demek diye düşünebilirsiniz.
Hemen açıklayayım;
Hadi kelimesi, sürekli acele etmemizi, çabuk davranmamızı, adete zamanla yarışmamızın bir simgesi. Adeta sırtımızdan görünmez bir el bizi hep öne doğru iter.

Çağdaşlık nitelemesiyle her şeyi daha çabuk yapmak, böylece de daha az zamana daha çok iş sığdırmaya çalışmak gibi garip bir savaşım içindeyiz. 
İnsanoğlunun bu durumunu, çember içindeki hamsterlara benzetiyorum. Onlar da o kadar hızlı koşuyorlar ki o çemberin içinde... Ama hiç bir yere gitmiyorlar...

Bu "hadi" ler beden duruşumuzu da bozuyor. Aşağıdaki resimde, normal bir omurgayı görüyoruz.


   

Bir aynaya yanınızı dönerek durun. Hayali bir çizgi, kulak arkanızdan, omuz başınızdan, kalça eklem başınızdan, dizinizin tam yanından ve ayağınızın ortasından dik olarak geçmelidir.
Oysa pek çoğumuzda, baş, hatta omuzlar bu çizginin önünde kalır.
Bu deneyi yapmak istediğimizde başımızı (çenemizi)  ve omuzlarımızı geriye almak zorunda kalırız.
Bu yanlış duruş şekli, hep daha hızlı, daha çabuk olmamız gerekliliği gibi bir çabanın sonucu. 
"An"ı yaşamayı başarabilirsek eğer, bu, duruşumuza da yansıyacaktır. 
Zihinsel değişimlerin beden sağlığımıza yansımasının en çarpıcı örneklerinden birisidir bu.
Her "hadi" yi hissettiğimizde ya da duyduğumuzda bedenimiz biraz daha öne doğru eğiliyor.
İnsanların başları ortalama 5- 6 kg. dır.
Şöyle bir deneme yapın, dirseğinizi masaya dayayın, elinize 5- 6 kg. lık herhangi bir nesne alın ve bunu hafif öne eğimli olarak tutmaya çalışın. Kaç dakika, kaç saat bu durumda o nesneyi taşıyabilirsiniz?
Oysa bedenimizin üst kısmını doğal düzleminden önde tuttuğumuzda, sırt, boyun kaslarımız o, 5- 6 kg. mı yıllarca taşımak zorunda kalıyor. Bu da o kasların çok fazla yorulmalarına ve bize ağrılarla, imdat çığlıkları atmasına neden oluyor.

Masa başı veya ayakta bir süre durduktan sonra aşağıdaki hareketi yapmak isteği duyuyorsanız, önceki duruşunuz yanlıştır.

Bu duruş bozukluğundan kurtulmak için zihinsel yönde yapacağınız çalışmaların yanısıra, bedensel olarak da sırt, boyun kaslarımızı bilinçli bir şekilde güçlendirmek zorundayız. Bununla ilgili hareketleri burada vermeyeceğim çünkü bu tür hareketlerin, herkesin özel  
 durumuna uygun olarak ve mutlaka bir denetleyen gözetiminde yapılması gerekir.
Ama sadece rahatlatmak amacıyla bir kaç önerim olacak.
Bunlardan ilki, bir duvara sırtınızı dönün. Topuklarınız duvardan 10- 15 cm. uzakta olsun. Kalça kaslarınız, sırtınız ( tam kürek kemiklerinizin olduğu bölge) duvara değsin. Başınızın arkası duvardan bir kaç cm. uzakta olsun. Bu tam doğru duruştur.
İlk denemenizde bir hayli zorlanabilirsiniz.
Bu durumda, gözlerinizi kapatarak bir kaç saniye durun. (Eğer sırtınızda ani bir kasılma hissederseniz yavaşça dizlerinizi bükün ve ellerinizle dizlerinize dayanarak öne doğru eğilin.  Rahatlayınca yavaşça tekrar deneyin.)
Daha sonra duruşunuzu hiç bozmadan, sadece bir adım öne gelin. Bu durumda da bir kaç saniye durun ki zihniniz bu yeni duruşu benimsesin. 
Bu denemeyi her gün yapmaya çalışın. Sakın ola ki bir anda değişim beklemeyin. Yılların alışkanlıklarından kurtulmak zaman ister.

Bir başka önerim de, her gün sert bir yere, sırt üstü yatın.
Bacaklarınızı, dizleriniz 90 derece olacak şekilde kırarak bir sehpa veya benzeri bir yere dayayın. Ense boşluğunuzu dolduracak kadar ince bir yastığı veya rulo yaptığınız bir havluyu ense boşluğunuza yerleştirin. Kollarınızı da iki yana açın. Bu şekilde en az 10 dakika kalın.
Kalkarken mutlaka önce bacaklarınızı indirin. Bir kaç saniye yan dönerek öyle yatın ve daha sonra yavaşça ayağa kalkın.
Bu egzersiz sırtınızı dinlendirecektir.
  
Sağlık ve sevgiyle...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tuvana hanım, ben bir bankada çalışıyorum ve işim gereği bazen 4, bazen 5 saat hiç yerimden kalkamıyorum. Biliyorum siz buradan hareket önermiyorsunuz. Bunun nedenini de anlıyorum. Ama bu sefer verdiğiniz dinlendirmeyi yaptım ve gerçekten çok ama çok memnun kaldım. Size bir kez daha teşekkür ediyorum.

tuvana dedi ki...

Çok mutlu oldum. Aslında sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu bu kadar basit noktalardan geçiyor. Göreceksiniz bu dinlenme şekli tiryakilik yapacak. İyilikler diliyorum